StP seksuele intimidatie op straat

Waarom zou je een vrouw nafluiten?

Naroepen, nafluiten, seksueel getinte bewegingen of geluiden maken, ongewenste aanrakingen iedere vrouw kan dit meerdere keren per dag meemaken in de openbare ruimte (op straat enzovoorts). Daders zien er geen kwaad in; “het is maar een grapje” of “we bedoelen er niets mee”, wordt er dan door hen gezegd. Eindhoven wil dit soort gedrag nu strafbaar maken en daarvoor wordt het opgenomen in de plaatselijke verordening.

Seksuele intimidatie komt op verschillende plekken en manieren voor en heeft slachtoffers en daders uit alle bevolkingslagen. Seksuele intimidatie op straat is een ernstig probleem dat niet te onderschatten valt. Als socialisten geloven we in gelijkheid, rechtvaardigheid en respect voor alle individuen, ongeacht hun geslacht, ras, of achtergrond. Seksuele intimidatie is een uiting van machtsongelijkheid en gendergerelateerd geweld, en het ondermijnt het recht van iedereen om zich veilig en vrij te bewegen in de openbare ruimte.

Waarom zou je als man, een vrouw nafluiten?
Ten eerste, is het belangrijk om te erkennen dat seksuele intimidatie diep verankerd is in een samenleving waarin genderongelijkheid en patriarchale normen heersen. Deze normen dragen bij aan een klimaat waarin seksuele intimidatie als acceptabel wordt beschouwd en de verantwoordelijkheid vaak wordt verplaatst van daders naar slachtoffers. Als socialisten moeten we streven naar een maatschappij waarin machtsstructuren worden afgebroken en waar iedereen gelijkwaardig wordt behandeld, ongeacht hun geslacht.

Ten tweede, moeten we een cultuur van consent (wederzijdse toestemming of wederzijdse instemming) en respect bevorderen. Het is essentieel dat iedereen leert wat consent betekent en hoe belangrijk het is om andermans grenzen te respecteren. Door te pleiten voor seksuele voorlichting en het aanmoedigen van open gesprekken over consent, kunnen we het bewustzijn vergroten en de basis leggen voor een samenleving waarin seksuele intimidatie niet wordt getolereerd.

Daarnaast is het van cruciaal belang om te investeren in openbare ruimtes die veilig zijn voor iedereen. Goede verlichting, bewakingscamera’s en aanwezigheid van veiligheidspersoneel kunnen helpen om seksuele intimidatie op straat te verminderen. Ook moeten we ons richten op het creëren van meer inclusieve en openbare ruimtes waar mensen zich welkom en veilig voelen, ongeacht hun geslacht.

Als socialisten moeten we ons inzetten voor het uitroeien van alle vormen van geweld en onderdrukking, inclusief seksuele intimidatie. We moeten samenwerken om structurele veranderingen in onze maatschappij te bewerkstelligen en te streven naar een wereld waarin iedereen vrij is om te leven zonder angst voor seksuele intimidatie of welke vorm van geweld dan ook.

Patrick van der Voort
Socialisten Eindhoven
Juli 2023