Solidariteitsverklaring bij herdenkinig van het slavernijverleden

De Socialisten afdeling Eindhoven, erkennen en veroordelen het duistere hoofdstuk van het slavernijverleden dat onze wereld heeft getekend. We erkennen dat dit systeem van uitbuiting, onderdrukking en ontmenselijking onnoemelijk leed heeft veroorzaakt voor miljoenen mensen van Afrikaanse en Aziatische afkomst, die gedwongen werden tot slavernij.

Het slavernijverleden is een pijnlijke herinnering aan de onrechtvaardigheden en ongelijkheden die diep geworteld zijn in onze samenlevingen. Als socialisten streven we naar een rechtvaardige wereld waarin elke persoon gelijkwaardig wordt behandeld, ongeacht hun afkomst, huidskleur, etniciteit of achtergrond.

Wij erkennen dat de gevolgen van het slavernijverleden nog steeds voelbaar zijn in de hedendaagse samenleving, zoals institutioneel racisme, economische ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid. Het is onze plicht om te strijden voor een wereld waarin deze ongelijkheden worden uitgebannen en waarin de erfenis van het slavernijverleden wordt aangepakt.
Als socialisten verklaren wij onze solidariteit met de nazaten van degenen die hebben geleden onder het systeem van slavernij. We ondersteunen inspanningen om hun geschiedenis te erkennen, hun stem te versterken en materièˆle rechtvaardigheid te bereiken. Dit omvat onder andere herstelbetalingen, investeringen in gemeenschappen en programma’s ter bevordering van gelijke kansen.
Bovendien zijn we vastbesloten om het bewustzijn over het slavernijverleden te vergroten, het onderwijs te verbeteren en de dialoog tussen verschillende gemeenschappen te bevorderen. Alleen door openlijk de waarheid onder ogen te zien en het verleden te begrijpen, kunnen we werken aan een toekomst waarin gelijkheid en rechtvaardigheid centraal staan.
In solidariteit met alle slachtoffers van het slavernijverleden streven wij naar een wereld waarin de ketenen van onderdrukking zijn verbroken en waarin sociale rechtvaardigheid zegeviert. We zullen blijven strijden voor een samenleving gebaseerd op gelijkheid, solidariteit en respect voor de waardigheid van ieder individu.

Samen kunnen we de erfenis van het slavernijverleden erkennen, de onrechtvaardigheden uit het verleden herstellen en bouwen aan een betere toekomst voor iedereen.