Voor socialistische politiek

De oprichting van de afdeling Eindhoven van de Socialisten heeft inmiddels aandacht gekregen op social media, bij Studio040 en het Eindhovens Dagblad. Mensen vragen mij waarom weer een nieuwe linkse partij. Wel omdat de noodzaak van socialistische politiek onverminderd groot is en omdat de bestaande linkse partijen geen antwoord hebben op de grote vraagstukken van deze tijd, laat staan een alternatief.

We leven in een wereld waarin de kloof tussen arm en rijk en die tussen politiek en burger, steeds groter wordt. Waarin mensen lijden onder ongelijkheid en waarin de macht geconcentreerd is in handen van enkelen. Het is tijd voor verandering, en die verandering begint met socialistische politiek in het heden en op de weg naar een fundamentele maatschappij change.

De pijlers van socialistische politiek

Socialistische politiek vecht voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft. En waar iedereen ook echt mee kan doen. Een samenleving waarin democratie en inspraak meer is dan 1 keer per 4 jaar stemmen en die gebaseerd op de principes van solidariteit, gelijkheid en gemeenschapszin. Een samenleving waar discriminatie en achterstelling op geen enkele manier wordt getolereerd. En waar de economie dusdanig wordt georganiseerd dat deze de behoeften van de bevolking dient, in plaats van de belangen van enkelen.

Een andere pijler van socialistische politiek is een eerlijke verdeling van welvaart. Onder het huidige kapitalistische systeem zien we enorme ongelijkheid, waarbij de rijkdom geconcentreerd is bij een kleine elite, terwijl de meerderheid van de bevolking worstelt om de eindjes aan elkaar te knopen. Socialistische politiek wil de rijkdom eerlijker verdelen door middel van progressieve belastingen, sociale voorzieningen en herverdelingsprogramma’s. Dit zorgt voor een rechtvaardiger samenleving waarin iedereen de mogelijkheid heeft om een fatsoenlijk leven te leiden.

Een ander belangrijk aspect van socialistische politiek is de nadruk op arbeidersrechten en de strijd voor arbeiderscontrole op de werkplek. In het kapitalistisch systeem worden werknemers vaak uitgebuit, onderbetaald en ondergewaardeerd en hebben ze geen invloed op de productie. Socialistische politiek zet zich in voor de bescherming van werknemers en het waarborgen van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en arbeiderscontrole. Dit omvat het recht op eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden, collectieve onderhandelingen en het recht om zich te organiseren in vakbonden. De machtsverhoudingen nu geven het kapitaal alle voordeel. Wij willen meer macht voor arbeid. Dat bevordert sociale rechtvaardigheid en eerlijke verdeling van de vruchten van arbeid.

De vierde pijler van socialistische politiek gaat over het waarborgen van sociale rechtvaardigheid. Socialisten willen een samenleving waar alle mensen toegang hebben tot hoogwaardige gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en andere essentiële zaken, ongeacht hun sociaaleconomische status. Gezondheid, huisvesting en onderwijs worden niet langer gezien als luxeproducten voor degenen die het zich kunnen veroorloven, maar als basisrechten die voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dit zorgt voor een sterkere en gezondere samenleving als geheel.

De laatste pijler van socialistische politiek is gericht op het beschermen van onze planeet. Onder het huidige kapitalistische systeem wordt de natuurlijke omgeving vaak uitgebuit en vernietigd ten behoeve van winstmaximalisatie. Socialistische politiek pleit voor duurzaamheid, groene technologieën en een verantwoorde omgang met het milieu. We hebben maar één planeet, en het is onze verantwoordelijkheid om deze te beschermen voor toekomstige generaties.

Als socialisten willen wij de strijd voor een rechtvaardigere samenleving een nieuwe impuls geven. Om mensen weer hoop, dromen en ambitie te geven dat we zo’n samenleving samen kunnen maken. Daarvoor dienen we verzet op te bouwen tegen de heersende machten die profiteren van ongelijkheid en uitbuiting. Laten we opkomen voor een wereld waarin iedereen gelijke kansen heeft, waarin de welvaart eerlijk wordt verdeeld en waarin sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid centraal staan. Het is tijd om te kiezen voor socialistische politiek en samen te werken aan een betere toekomst voor ons allemaal.

Patrick van der Voort
Voorzitter de Socialisten Eindhoven juni 2023